Istorijat

Radnici tramvaja iz 1897. 

Akcija od 100 kruna iz 1893.

Prve ideje o izgradnji uskotračne željeznice na parni pogon od Subotice do Palića javile su se 1863. godine. Ali dugo sem raznih raspravljanja ništa se nije desilo. Konačno je 1895. godine sklopljen ugovor sa Ernestom Lindhajmom iz Beča o izgradnji tramvajske linije, električne centrale i gradskog električnog osvetljenja.

7. septembra daleke 1897. godine pušteno je svečano u saobraćaj prva tramvajska linija u Subotici, koja je narednih dana počela da saobraća za gradjanstvo po redu vožnje i uz naplatu prevoza.   Skretanje pored palate Prokes na korzo

Trasa prve tramvajske linije bila je dugačka 9,5 kilometara a išla je od Somborske kapije preko "Rudić?"-a, pored Gradske kuće, preko "Korza" i željezničke stanice do "Segedinske" pruge na Paliću. Tada je preduzeće u svom voznom parku imalo 10 motornih kola, 6 prikolica i jedna radna kola.


Trasa prve tramvajske linije bila je dugačka 9,5 kilometara a išla je od Somborske kapije preko "Rudić?"-a, pored Gradske kuće, preko "Korza" i željezničke stanice do "Segedinske" pruge na Paliću. Tada je preduzeće u svom voznom parku imalo 10 motornih kola, 6 prikolica i jedna radna kola.

Prva razglednica s tramvajem na Palicu

Stari dizel

Sredinom dvadesetih godina ovog veka pojavljuju se i prve autobuske linije u Subotici. Pojedini autoprevoznici su dobijali koncesije od grada za otvaranje autobuskih linija radi povezivanja delova grada i prigrada koji nisu imali tramvajsku liniju ili železnicu.

Prvog januara 1948. godine se gradski saobraćaj izdvaja iz zajedničkog preduzeća sa električnom centralom pod nazivom "Subotička električna željeznica".

Drugi prelomni momenat u razvoju Preduzeća je izgradnja objekata na sadašnjoj lokaciji. Izgradnja je počela 1954. godine a završena 1995. godine dok je preseljavanje svih funkcija Preduzeća završeno još 1956. godine.

Veliki deo poslova na izgradnji objekata nove lokacije kao i izgradnji tramvajskih mimoilaznica i rekonstrukciji pružne mreže je radjeno dobrovoljnim radom radnika Preduzeća.

Veoma značajan momenat u razvoju Preduzeća predstavlja početak obavljanja autobuskog prevoza putnika.

Godine 1962. godine se "SET"-u pripaja autobuski prevoz iz preduzeća "Dinamo".

Počelo se sa 10 starih autobusa marke Čepel i TAM. Preduzeće menja svoj naziv u "Gradsko saobraćajno preduzeće". Počinje razvoj autobuskog saobraćaja i nabavka novih vozila. Otvaraju se nove autobuske linije u gradskom i prigradskom saobraćaju.

U 1964. godini beležimo da je gradsko saobraćajno preduzeće obavljalo prevoz na dve tramvajske linije, tri gradske autobuske linije i pet prigradskih linija. Konačno se prešla granica Subotičke opštine otvaranjem linije za Kanjižu.

1. novembra 1969. godine preduzeće menja naziv u "Subotica-trans".

Zbog izgradnje E-5 puta kroz Suboticu prvo je 1969. godine ukinuta tramvajska linija do Aleksandrova, a 1974. godine zbog istih razloga, a najviše zbog dotrajalosti pružnog postrojenja, kontaktne mreže i vozila, tramvaj je ukinut.

Oprastaj od tramvaja Značka
Značka Subotičkog električnog
tramvaja

Pošto su gradjani Subotice od samog početka postojanja Javnog gradskog saobraćaja navikli na zavidan nivo usluga u gradskom prevozu nadležni su se trudili da održe taj nivo.

U interesu istog, ako pogledamo dvadesetak godina unazad u "Subotica-trans"-u su svake godine gradili nešto, otvaraju nove linije i nabavljaju nove autobuse i oprema.

Godine 1987. je izgradjena nova remontna radionica i upravna zgrada, a u periodu od 1984. do 1987. godine su izgradjena parkirališta i remontna radionica za zglobne autobuse. U isto vreme se iz sredstava samodoprinosa gradjana Subotice izgradio i opremio veliki broj stajališta i autobuska stanica u Starom Žedniku.

1989. godine je puštena u rad nova autobuska stanica koja je izgradjena iz sredstava samodoprinosa gradjana, budžeta Opštine i sredstava "Subotica-trans"-a.

1992. godine je izgradjen terminal na Teslinom naselju, a 1995. godine je izgradjen i opremljen dispečerski centar u krugu Preduzeća.

U periodu od 1994. do 1996. godine kupljeno je 28 novih autobusa.

U period od 1997 do 2006 kupljeno je 36 novih autobusa različitih tipova.

2002. godine dobijen je certifikat za otvaranje servisa za baždarenje tahografa.

Od 2007. do 2015. godine nabavljeno je 15 autobusa, 3 zglobna autobusa, 1 midibus i 10 minibusa.  Preduzeće je vodilo računa da nabavi autobuse sa klima uređajima, komfornijim sedištima i eurokompatibilnim motorima.
JP “Subotica-trans” je od 2013. godine implementiralo i započelo sa primenom sistema menadžmenta kvaliteta u skladu sa zahtevima standarda ISO 9001:2008.

Moderan autobus

 

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".