Google maps navigacija

 

Google Maps navigacija u Subotici dostupna za javni gradski prevoz

 

Od pre nekoliko dana Subotica je postala grad u Srbiji u kojem je Google Maps navigacija dostupna za javni gradski prevoz.

Google Transit je deo servisa Google Maps i nudi korisnicima da u realnom vremenu saznaju kako koristeći usluge gradskog prevoza stignu iz jednog dela grada u drugi.

Servis je naročito popularan među turistima kojima je grad nepoznat, a kamoli trase linija gradskog prevoza.

Moguće ga je koristiti širom sveta, a što se tiče našeg okruženja dostupan je u Nišu, Kragujevcu, Užicu, Budimpešti, Zagrebu, Sarajevu, Skoplju, Sofiji, kao i u desetak rumunskih gradova.

Osim što će vam u realnom vremenu pokazati na koji način da stignete od, recimo, Sinagoge do Zoološkog Vrta na Paliću, možete videti i za koliko vremena stižete do krajnjeg odredišta u određenim dnevnim intervalima. Pored toga, postoji i opcija koja pokazuje kada kreću prvi, odnosno poslednji polasci javnog gradskog prevoza.

Korišćenje servisa je moguće kako na desktop računarima, tako i uz pomoć mobilne aplikacije  Google Maps.

Sve što treba, jeste da odredite polaznu i krajnju tačku rute i dobićete opcije kako preći tu deonicu sopstvenim automobilom, gradskim prevozom ili peške.

Odabirom opcije "gradski prevoz" (ikonica tramvaja) dobićete sve moguće rute linija, tačnu lokaciju stajališta i detaljne vremenske odrednice za svaki deo rute.

Takođe, možete birati između najbolje rute, rute s najmanje presedanja ili hodanja.

U sistemu je implementiran i tarifni sistem gradskih linija, tako da aplikacija daje informaciju i o ceni pojedinačne karte u vozilima koja se koriste na toj destinaciji.

Kada odaberete neko autobusko stajalište, dobićete informacije o redu vožnje i o prolaznim vremenima gradskih linija.

Google Transit sistem u Subotici trenutno pokriva samo gradske linije JP“Subotica-trans“ , a u nekom skorijem roku  se planira proširenje sistema i sa prigradskim linijama gradskog saobraćajnog preduzeća.

Glavni pokrovitelj ovog projekta  je UNDP (Program Ujedinjenih nacija za razvoj) koji  je  sa ekspertizom Andreje Gluščević omogućio pripremu i funkcionisanje kompletnog sistema.

Posebno se zahvaljuljemo na saradnji kompaniji “Bus Logic DOO” iz Požarevca.

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".